Verslag van Flirty Thirty Festival van Mama Cash

flirtythirtyAfgelopen weekend was het zo ver. De 30ste verjaardag van Mama Cash. Het oudste fonds van de wereld dat organisaties steunt die zich inzetten voor vrouwenrechten. Dat klinkt suf en oud,  maar is het absoluut niet. Daarnaast straalden de bezoekster alles behalve ouderdom uit. Tegenwoordig worden er nog steeds rechten van veel vrouwen geschonden. Organisaties zoals Mama Cash zijn dus nog steeds heel belangrijk.

En daarom werd het 30-jarige bestaan goed gevierd. Ter opening van het uitverkochte Flirty Thirty-festival werd de foto expositie van transgenderactivist Andres gepresenteerd. Hij zet zich samen met Mama Cash in voor transgenders, dat zijn mensen die zich voelen en gedragen als iemand van het andere geslacht. Doordat er vooral naakt mensen op de foto’s stonden was het wel een beetje heftig, maar toch heel interessant.

De locatie, het MC Theater in Amsterdam, was mooi aangekleed. Er waren veel ballonnen in de kleuren paars en zilver, en op de tafeltjes in de foyer stonden Marokkaanse theepotten. Omdat ook de Spaanse foto-expositie in de foyer plaats vond en er in allerlei talen werd gepraat hing er een internationale sfeer. Dat Mama Cash zich wereldwijd bezig houdt met de rechten van vrouwen en meisjes bleek ook door de verschillende workshops en lezingen. De workshop van Mail & Female, de eerste seksshop van Europa, was erg interessant. Het ging namelijk over zelfliefde. Daar kan je onder andere masturbatie onder verstaan. Tijdens deze workshop werden er dan ook verschillende ‘‘toys’’ door gegeven en heb ik geleerd hoe ik bepaalde spieren aan kan spannen. Mama Cash is het met Mail & Female eens dat vrouwen ook van zichzelf moeten kunnen houden. Na het volgen van deze workshop werd me duidelijk dat er geen schaamte werd gekend op deze avond. Dat vond ik heel fijn aangezien ik in mijn eentje naar dit evenement was, wat ik best spannend vond.

Door het interactieve spel over sekswerkster in Thailand raakte ik snel aan de praat met andere mensen, omdat we in groepjes werden ingedeeld. Ieder groepje was een bar en iedereen kreeg ook een individuele rol. Dit spel heeft mij, en waarschijnlijk ook de andere aanwezigen, duidelijk gemaakt hoe het is om sekswerkster te zijn. Heel zwaar.

Een andere vorm van het zwaar hebben, ervaren de meisjes van de organisatie PonTon. Zij zetten zich in voor seksuele educatie op scholen in Polen. Omdat er bij 50% van de gezinnen niet over seks gepraat wordt, en de kinderen dus op school ook niks leren, weten ze er heel weinig vanaf. Door het gebrek aan kennis ontstaat er onder de Poolse jeugd homofobie. Dit heeft ook veel met de Katholieke kerk te maken, die tegen homo’s is. Daarnaast moet de kerk goedkeuring geven, wil de regering een nieuwe wet maken. De meisjes van PonTon zijn erg dapper, vooral omdat één van de meisjes uit een heel Katholiek gezin komt.

Aan het eind van de avond, toen het dak eraf ging met DJ-duo Hey Girl Hey! had een oudere vrouw zich met haar rollator en een bakje bitterballen in een hoek geïnstalleerd, wat ik prachtig vond om te zien. Op deze avond heb ik veel geleerd, maar ook heel veel gelachen. Ben je benieuwd naar Mama Cash? Kijk dan op de website.

Tekst: Caroline Smits

 

 

 

 

Lees ook:Flirty Thirty: festival over vrouwenrechten.
Lees ook:Festival proof met nieuwste collectie van Primark
Lees ook:Festival look: foto’s van Primark collectie
Lees ook:Backstage verslag MTV EMA’s
Lees ook:Verslag live-uitzending One Direction film Kinepolis Brussel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>