Een kijkje in het leven van een voormalig profvoetbalster

voetbalIn Nederland hoor je steeds vaker dat jongeren zó goed zijn in hun sport dat ze op professioneel niveau kunnen spelen. Zo ook Joyce Mijnheer uit Dedemsvaart. De 20-jarige jongedame kwam op haar 15de terecht bij FC Twente, maar besloot een jaar geleden te stoppen om zich te focussen op haar toekomst. Blogger Danny Nomden interviewt de voormalig topsportster.

“Ze hadden de verkeerde door laten gaan”

“Toen ik zes jaar was begon ik bij SV Dedemsvaart. Mijn buurmeisje vroeg of ik mee wilde doen met voetbal. Ik ging toen mee met haar naar de training en sindsdien ben ik eigenlijk altijd blijven voetballen. Ik droomde altijd al van professioneel voetbal, maar als kind kan dat natuurlijk nog niet. Ik hoorde dat er een selectiedag was voor FC Twente. Ik was oud genoeg, dus ik heb me ingeschreven. M’n familie vond namelijk dat ik het moest proberen, want het was een kans die ik nooit weer zou krijgen. Ze steunen me dus heel erg, maar dat komt misschien ook wel omdat ik uit een voetbalfamilie kom. Mijn vader heeft altijd gevoetbald en is nu al heel lang mijn trainer en ook mijn broertje voetbalt. Mijn moeder vindt voetbal echter niet zo heel erg leuk. Maar ze is er nu wel langzaam ingegroeid, hoor.”

“In eerste instantie kreeg ik slecht nieuws, want FC Twente stuurde mij een mail met daarin de mededeling dat ik niet door was door de 1ste selectieronde. Na de 2de selectie werd ik gebeld. Ze hadden de verkeerde door laten gaan en ze wilden mij toch graag hebben. Ik was erg verrast en dolblij natuurlijk! Ze hielden een voorlichtingsavond waar ik heen ben gegaan. Toen heb ik besloten om bij FC Twente te gaan voetballen. Zo is het eigenlijk allemaal begonnen.”

“Een salaris, auto en huisvesting. Ja, ik had er wel leuke voordelen bij gekregen”

“Waarom ik het leuk vond om te voetballen bij FC Twente? Ik wou beter worden en nieuwe dingen leren. Bij FC Twente hebben ze goede trainers en was er een leuke meidengroep. Zelfs school combineren met topsport vond ik leuk. Toen ik in mijn 2de seizoen bij het 1ste team een contract had ondertekend, zaten daar leuke voordelen aan vast. Een salaris, huisvesting en een auto. Maar mijn leven veranderde wel. Toen ik in het 1ste team terecht kwam, ben ik verhuisd naar Hengelo. En wat ik minder fijn vond? Het lange reizen. Ik werd elke ochtend om 6 uur opgehaald en om 6 uur ’s avonds was ik pas weer thuis.”

“Ik was aanvaller op het veld, de perfecte positie voor mij. Ik houd van scoren, een assist te geven en aanvallend te spelen. Ik houd er niet van om achter iemand aan te lopen want ik wil graag zelf initiatief nemen. In het jeugdteam was ik een basisspeler, maar in het 1ste werd dat minder. Andere meiden waren beter en ik moest uiteindelijk genoegen nemen als invaller. Het is vervelend om telkens hard te trainen en niet beloond te worden. Je bent teleurgesteld en uiteindelijk verdwijnt je motivatie. Dit is onder andere een reden geweest dat ik ben gestopt bij FC Twente.”

“Ik heb absoluut de juiste keuze gemaakt”

“Ik mis het voetballen bij FC Twente niet en ben gewend geraakt aan mijn nieuwe leven. Ik mis het team wel heel erg, maar daar heb ik gelukkig wel contact mee. Ja hoor, ik heb absoluut de juiste keuze gemaakt. Momenteel ben ik trainer bij de meisjes van C1 bij JVC Dedemsvaart. Het is leuk om hier oude bekenden tegen te komen en me in te zetten voor de club, maar ik wil wel weer graag zelf voetballen en ik heb dan ook recent meegetraind bij OZC. De kans is groot dat ik daar volgend seizoen ga voetballen. Het is een jong team dat bovenin meedraait in de 1ste klasse, zodat ik nog een beetje op niveau kan voetballen. Of ik ooit nog op professioneel niveau zal gaan voetballen? Nee, ik zal zelf nooit meer op professioneel niveau verder willen gaan. Momenteel zit ik in het 2de jaar van de opleiding Sportmanagement en daarna zou ik wel graag willen werken in de topsportwereld. Komend schooljaar hoop ik dan ook stage te kunnen lopen bij FC Twente. Allereerst mijn diploma halen, dat vind ik het belangrijkste.”

Tekst: Danny Nomden.

Lees ook:Dagboek van een muts – Leven van een Loser voor meiden
Lees ook:Kijkje in leven Yolanthe en Wesley Sneijder Cabau
Lees ook:Scènes uit het leven van – een chaoot – Liv
Lees ook:Ewout Genemans: “Het is eigenlijk een beetje een taboe”
Lees ook:Blog van Britt: Mijn nieuwe missie in het leven.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>