Gepesten: melden op school helpt weinig of wordt erger

Middelbare scholen doen vaak te weinig met meldingen van leerlingen over pesten. Dit blijkt uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel van EenVandaag onder ruim 800 jongeren die nu worden of eerder gepest zijn op de middelbare school. Zes op de tien (60%) van de gepeste jongeren die melding maakten, zegt dat de school onvoldoende heeft gedaan om het pesten te stoppen.

In 43% van de gevallen is het pesten na de melding(en) hetzelfde gebleven en in 16% van de gevallen juist toegenomen. Na een melding hield de school volgens de gepeste jongeren vaak een gesprek met de pesters (54%); maar in 40% van de gevallen heeft school volgens de deelnemers vrijwel niets gedaan. “Ze doen helemaal niks, en als ze iets doen, geven ze jou de schuld ervan. Ik had het beter niet kunnen vertellen, want omdat ik dat wel heb gedaan werd het alleen maar erger.”

Naast de school heeft 60% van de jongeren het pesten ook aan de eigen ouder(s) gemeld; niet altijd vertellen ze hoe erg het echt is. Eén op de vijf jongeren (20%) heeft zelfs aan niemand verteld dat ze gepest zijn op het moment dat het gebeurde. Pesten heeft, ook jaren later nog, een grote impact; het zelfvertrouwen bij de jongeren is weg (58%), ze maken minder snel contact (47%) en ze voelen zich vaak eenzaam (40%). Een deelnemer: “Pesten maakt je kapot en beschadigt je zelfvertrouwen, het laat een litteken achter waar je altijd mee blijft worstelen.” Als ze mogen kiezen uit een rijtje van dertien gevolgen, kruist twee derde (32%) aan dat ze zelfmoordgedachte(n) hebben gehad door het pesten. In de meeste gevallen meer dan één keer.

Volgens de gepeste jongeren ligt de sleutel tot verminderen van het pesten in handen van de leraren; 68% stelt dat die strenger moeten optreden als ze het pesten opmerken. Daarnaast vindt 51% dat scholen pestprotocollen moeten opstellen en naleven, en dat scholen dader(s) eerder moeten schorsen (47%).

De jongeren die meededen aan het onderzoek zijn langere tijd, bijna dagelijks gepest. De deelnemers geven aan dat ze gepest zijn omdat ze onzeker overkomen, vanwege hun uiterlijk of goede schoolprestaties. Het pestgedrag dat vooral voorkomt is uitlachen (71%), buitensluiten (65%) en uitschelden (62%). Ook geeft ruim één op de vijf (22%) jongeren aan meerdere malen geslagen, geschopt of geduwd te zijn. EenVandaag heeft honderden aangrijpende verhalen binnengekregen.

Vanavond presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek in EenVandaag en vertelt een gepeste jongere uit het panel haar verhaal.

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 31 januari tot 05 februari 2013, deden 817 jongeren mee uit het 1V Jongerenpanel die aangeven op de middelbare school te zijn gepest. De vragenlijst en de definitie van pesten zijn tot stand gekomen in samenwerking met de stichting Omgaan met Pesten.

Lees ook:Hoe overleef ik school…
Lees ook:Harigste meisje van de wereld populair op school
Lees ook:Reality show Beauty School Cop Outs op MTV
Lees ook:School onderzoekt zelfmoord Fleur Bloemen
Lees ook:SLAM!Schoolawards; heb jij je school al aangemeld?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>