Eva Simons doet hiv test in Tanzania

Eva Simons is terug van een indrukwekkend bezoek aan Tanzania. Ze bezocht het land als ambassadeur van dance4life, de organisatie waar zij sinds december 2013 ambassadeur van is. Ze heeft zelfs daar een hiv test gedaan.

Eva Simons ging naar verschillende scholen in de regio Iringa, een gebied waar tien procent van de bevolking geïnfecteerd is met hiv. Armoede is een van de oorzaken dat het virus zich snel verspreidt. dance4life geeft hier seksuele voorlichting en gebruikt muziek en dans om informatie op jongeren over te brengen.

Eva: “Wat het meeste indruk op mij maakte was de ontmoeting met Rashid, een jongen van 24 die al sinds zijn geboorte met hiv leeft. Hij vertelde mij hoeveel taboes er nog bestaan rondom het virus. Mensen durven niet in zijn buurt te komen en het lukt hem niet om een baan te vinden. Hij leeft daardoor in grote armoede. Tijdens het dance4life scholenprogramma deelt hij zijn verhaal nu met jongeren, om er zo voor te zorgen dat taboes worden doorbroken en jongeren zich beschermen tegen het virus.”

Ook de slechte positie van meisjes maakte veel indruk: “Meisjes zijn vaak slachtoffer van ’sugar daddies’, oudere mannen met wie zij seks hebben in ruil voor wat eten of geld. Soms worden zij daartoe zelfs gedwongen door hun ouders, die dat door extreme armoede als enige uitweg zien. Het is daarom zo verschrikkelijk belangrijk dat meisjes voor zichzelf leren opkomen, en nee durven zeggen! Overal ter wereld. Ik werk zelf in een echte mannenwereld en zie ook daar dat vrouwen nog veel te vaak dingen tegen hun zin doen, zoals onveilige seks. Dat moet veranderen!”

Hiv-test
De zangeres bezocht ook een kliniek, waar zij besloot zelf een hiv-test te ondergaan: “Jongeren worden tijdens het dance4life programma aangemoedigd zich in deze kliniek te laten testen. Ik besloot het goede voorbeeld te geven en ook een test te doen. Dat blijft toch altijd even spannend, ook al weet je vrijwel zeker wat er uit komt! Gelukkig was de uitslag goed: geen hiv!”

Het bezoek aan Tanzania vond plaats in het jaar dat dance4life 10 jaar bestaat. Eva Simons: “Ik heb nu zelf gezien hoe hard het werk dat dance4life doet nog nodig is. In de afgelopen 10 jaar is er al veel bereikt, maar er moet ook nog heel veel gebeuren. Op 6 juni vieren we in Het Concertgebouw alle successen en proberen we ook zoveel mogelijk geld in te zamelen om het werk van dance4life mogelijk te blijven maken!”

Foto’s: dance4life | Charlotte van der Zanden

Lees ook:Eva Simons bij Peter van der Vorst
Lees ook:KRO’s PS Radio: Special over HIV en Aids
Lees ook:The Shuffle allerbeste dance move – Floris Bosveld doet ‘m
Lees ook:Matt Simons: “Nederlanders zijn heel erg eerlijk!”
Lees ook:Eva Mendes in een hobbezak

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>