Matt Simons: “Nederlanders zijn heel erg eerlijk!”

Foto: Shervin Lainez

Matt Simons is een Amerikaanse zanger die in Nederland bekend werd met het nummer With You. Het nummer werd gedraaid in de populaire televisieserie Goede Tijden, Slechte Tijden en bereikte zo de 8ste plaats in de Nederlandse Top 40. Hoe heeft Matt dit allemaal ervaren? Blogger Danny Nomden interviewt de zanger.

Laten we beginnen bij het begin: hoe kwam je erachter dat jouw nummer werd gebruikt in Goede Tijden, Slechte Tijden?
“Een vriend van mij woont in Amsterdam en ik kreeg een Facebook berichtje van hem. Er stond in of ik wist dat mijn liedje gebruikt werd in een Nederlandse televisieserie. Dus ik zei nee. Ik had echt geen idee.”

Hebben ze toen contact met je opgenomen? Hoe ging dat?
“De persoon die verantwoordelijk is voor het nummer in de serie, heet Fenna Geelhoed. Ze is een schrijfster en een fan van mijn muziek. Ze stuurde me een bericht waarin stond: ‘als je benieuwd bent met wat er allemaal aan de hand is… We hebben je nummer gebruikt in een scene en het wordt een populair nummer in Nederland.’ Ze vertelde me dat ze honderden e-mails binnenkreeg. Overweldigend.”

Wat gebeurde er daarna?
“Ik kreeg een bericht van Sony Music Nederland met de vraag wie ik was en waarom ik in de hitlijsten stond, haha. Ze vonden het liedje mooi en ze wilden met me werken. Ik had toen een trip naar Israël gepland, dus ik heb een contract afgesloten met Sony en ik ging naar Israël voor tien dagen. Ik negeerde zo’n beetje alles wat er aan de hand was en liet het maar gaan zoals het ging.”

Moest je lang nadenken om een contract te ondertekenen bij Sony Music?
“Ehm… Eventjes maar. Ik wist niet hoe ik verder moest gaan vanaf dat punt. Ik heb niet de contacten bij de radiostations en ze gaven me een eerlijk aanbod. Toen ik het contract las en nadacht over de toekomst, wou ik dit soort zaken in iemand anders z’n handen leggen.”

Uiteindelijk moest je naar Nederland, nogal een verandering. Hoe reageerde je familie?
“Ze waren erg enthousiast. Ze steunen me erg veel over de jaren heen, ook met mijn muziek. Maar het is nog nooit zo groot geweest. Ik was nog nooit op de radio of op de televisie geweest. Ik heb nog nooit die aandacht gekregen, dus voor mijn familie was het alleen maar goed nieuws.”

Vind je de aandacht die je krijgt leuk?
“Yeah! Het is niet waarom ik schrijf en muziek maak, maar het is fijn om te weten dat je gewaardeerd wordt door mensen voor wat je doet. Dat voelt echt heel goed.”

Hoe oud was je toen je begon met muziek maken?
“Toen ik drie was. Ik schreef mijn eerste nummer toen ik 12 was en toen begon het allemaal een beetje. Of mijn familie muzikaal is? De ouders van mijn moeder zijn allebei opera zangers. Iets heel anders, maar het zit wel in de genen.”

Op je nieuwe album ‘Pieces’ staat geen up-tempo dansnummer…
“Ik maak geen muziek voor in de club. Ik maak songwriter muziek. Het zal nooit een David Guetta of Armin van Buuren liedje worden. It’s gonna be me.

Ze vergelijken je met Jason Mraz en Gavin Degraw. Wat vind je daarvan?
“Een groot compliment! Die jongens zijn belangrijke artiesten van de afgelopen 10 jaar. Ze zijn getalenteerd, ze hebben enorm veel fans. Ik hoop dat mijn muziek iets nieuws brengt op de tafel. Het feit dat ze Jason Mraz en Gavin Degraw noemen terwijl het totaal verschillende artiesten zijn, en ze vergelijken me daarmee… Dan is het een groot compliment.”

Waarin verschil jij dan van die artiesten?
“Ik denk… Uhm… Om me te onderscheiden van die artiesten… Door m’n achtergrond, denk ik. Ik heb jazz gestudeerd op de universiteit. Ik speel saxofoon en ik denk dat dat wel mijn muziek beïnvloed.”

Wil je nu doorbreken in Amerika, als je terug gaat?
“Dat is zeker een doel, om overal bekend te worden. Het is niet waarom ik muziek maak, maar als het een bijkomstigheid is omdat ik muziek maak, dan is dat een hele eer.”

Wat kunnen we van je verwachten in de toekomst?
“Ik speel op het North Sea Jazz festival deze zomer. Ik denk dat ik ga spelen op X Factor en in november speel ik op het Songbird festival. En nog een paar shows. Die shows zijn nog niet bekend gemaakt.”

Dus het is zeker dat je gaat spelen tijdens een aflevering van X Factor?
“Ik heb al een aflevering gedaan als gastjury met Angela Groothuizen. Die aflevering is 17 mei te zien, volgens mij. En de live show is 28 juni. Ik denk dat het gaat gebeuren. Ik kan het niet met zekerheid zeggen, want je weet maar nooit. Maar er zijn gesprekken geweest…”

Eigenlijk iets heel anders… Ben je al gewend aan de Nederlandse gewoontes?
“Ik raak er steeds meer aan gewend… Wat was het moeilijkst voor mij? Nederlanders zijn heel erg eerlijk! Dat is goed hoor, maar in Amerika proberen we dat een beetje te verzachten. Je kunt het fake noemen, maar het komt vanuit een goed hart. Je wilt beleeft zijn. Jullie zijn wat harder. Ik heb weleens gehad dat er iemand naar me toekwam en zei: ‘je ziet er moe uit!’. Dat zou je niet zeggen in Amerika. Dan zou je zeggen: ‘hey, hoe gaat het? Is alles wel goed?’. Ik moet er nog wel aan wennen.”

Wat wil je uiteindelijk bereiken?
“Ik wil een carrière als songwriter. M’n droom is om muziek te maken, liedjes schrijven en optreden totdat ik een ouwe vent ben. You know what I mean?”

Wat voor advies heb jij voor jonge muzikanten?
“Ik zou zeggen… Voordat je gaat spelen, voor wie dan ook: treed honderd keer op voor niemand. Ga zitten en speel duizend keer voor jezelf. Ga daarna pas nadenken of je het podium op wilt. Alleen als je er helemaal klaar voor bent. Dat deed ik ook. Ik heb pas m’n eerste echte show gedaan toen ik 22 was en ik ben nu 26. Daarvoor voelde ik me nog niet voorbereid om ook daadwerkelijk voor mensen te spelen.”

Klik hier om ook het leuke ‘Waaghals of watje’-interview met Matt te lezen.

Tekst: Danny Nomden

Wil je ‘Pieces‘ bestellen, klik dan op de titel en koop de cd meteen bij bol.com.

Lees ook:Babypanda’s zijn echt heel schattig
Lees ook:Eva Simons bij Peter van der Vorst
Lees ook:Charlie Chan Dagelet: “Als puber was ik heel onzeker”
Lees ook:Eva Simons doet hiv test in Tanzania
Lees ook:ANTM: echt heel genant moment

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>