Top 40 Jaaroverzicht: 2012 jaar van de records

Afgelopen jaar zijn veel records verbroken in de Nederlandse Top 40. De records van de langste nummer 1 notering, de succesvolste Top 40 hit allertijden, de succesvolste Nederlandstalige single en de succesvolste single van een Nederlandse artiest zijn dit jaar allemaal verpulverd en overgegaan op naam van een andere artiest. Het Top 40 Jaaroverzicht 2012 wordt maandag 31 december uitgezonden van 10:00 tot 18:00 uur op Radio 538.

Tevens werden er records geëvenaard, bijvoorbeeld door de opvallende debutante Sandra van Nieuwland, verliezend finaliste van The Voice of Holland. Zij wist met drie platen tegelijkertijd in de top 10 van de Top 40 te komen, iets dat eerder alleen The Beatles en Bruce Springsteen gelukt was. Op dit moment staat Sandra zelfs met vier liedjes in de Top 40 genoteerd , een record dat sinds 1965 op naam van de Britse zanger Dave Berry staat.

Verbroken records
De Braziliaanse zanger Gusttavo Lima stond met zijn zomerhit Balada 13 weken op de nummer 1 positie. Hiermee verbrak hij het 18 jaar oude record van Marco Borsato die in 1994 met ‘Dromen Zijn Bedrog’ 12 weken lang de Top 40 aanvoerde.

Ook de titel “succesvolste Top 40-hit allertijden” is dit jaar van eigenaar veranderd. Sinds 1965 stond dit record op naam van La danse de Zorba, in de uitvoering van onder andere Trio Hellenique. Dit jaar werd dit record verbeterd door de Belgisch/Australische zanger Gotye met de monsterhit Somebody that I used to know.

Daarnaast zijn de succesvolste Nederlandstalige single en de succesvolste single van een Nederlandse artiest vanaf heden Ik neem je mee van Gers Pardoel. Tot dit jaar stonden deze records op naam van Huilen is voor jou te laat van Corry & de Rekels (1970) en Que si, que no van Jody Bernal (2000).

De grootste Top 40 hit van 2012 komt uit Canada en is voor Carly Rae Jepsen met de hit Call me maybe, die 29 weken in de Top 40 stond. Maar het zijn de Brazilianen die de nummer 1 positie in 2012 domineerden met o.a. Ai se eu te pego van Michel Teló en het eerder genoemde Balada van Gusttavo Lima. De nummer 1 hits van dit jaar waren sowieso uit diverse windstreken afkomstig want naast genoemde Brazilianen stonden ook Studio Killers (deels Deens), Asaf Avidan & the Mojos (Israëlisch) en PSY (Zuid-Koreaans) op nummer 1 in de Top 40.

In 2012 stonden slechts 226 liedjes in de Top 40 genoteerd. Dit is een laagterecord. Het oude record was 245 stuks en dateert uit 2011. Er staan dus steeds minder liedjes in de Top 40 genoteerd maar de liedjes die er in staan, staan wel langer genoteerd. Dit komt mede door aanhoudende airplay.

De succesvolste artiest (alle hits bij elkaar opgeteld) van 2012 is Gers Pardoel met zijn singles Ik neem je mee, Bagagedrager, Nergens zonder jou, Zijn en Liever dan lief.

Top 5 succesvolste artiest:

  1. Gers Pardoel
  2. Flo Rida
  3. Carly Rae Jepsen
  4. Rihanna
  5. Will.I.Am

Top 5 Nederlandstalig:

  1. Bagagedrager – Gers Pardoel featuring Sef
  2. Beauty & de brains – Nielson
  3. Ik neem je mee – Gers Pardoel
  4. Slapeloze nachten – The Opposites
  5. Liever dan lief – Gers Pardoel & Doe Maar

Lees ook:Sandra van Nieuwland (The Voice) op 1,2 en 3 in Top 100!
Lees ook:Jan Smit Free Records Shop Live! Showcase 9 augustus
Lees ook:Michel Teló op nummer 1 in de iTunes Top 500 van 2012
Lees ook:Zij vormen de jury van Holland’s Next Top Model
Lees ook:Top en flop jurken van de Oscars aldus Bastiaan van Schaik

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>