Chicklitschrijfster Carlie van Tongeren over haar leven

Het derde boek van chicklitschrijfster Carlie van Tongeren ligt net in de winkel. Tijd dus voor een interview met deze schrijfster, die net dertig is geworden. Blogger Chantal Bolleman in gesprek met de schrijfster van ‘Cruise control’.

Cruise control is alweer het derde boek in de chicklitreeks van de jonge schrijfster. Het nieuwe boek gaat over Lara die een fijn leven leidt, maar eigenlijk vrij weinig relaxt. Haar vriendinnen nemen haar mee op een Nijlcruise. De cruise bestaat uit opdringerige verkopers en wc-papiermummies. Is dit wat Lara nodig heeft om te relaxen?

Waarom moeten we je boek lezen? 
‘Wat een moeilijke vraag! Het is een beetje arrogant om mijn eigen boek aan te prijzen, maar ik ga een poging wagen: het zal je gegarandeerd een heimweegevoel naar vakantie opleveren (niet zo gek met de regen die nu tegen de ruiten klettert!) inclusief knappe mannen en vriendinnenmomenten als onmisbare ingrediënten. Maar het is meer dan een leuk vakantieboek: het is ook een verhaal over een jonge vrouw die wegloopt (eh, rent) van… iets wat ik niet ga verklappen, en daar zal iedereen (helaas) wel iets in herkennen. Het positieve is dat, ook al ligt heel je leven in puin, er altijd een happy end mogelijk is. Maar dat happy end komt niet vanzelf: daar moet Lara wel wat voor doen. Oftewel: feelgood, feelgood, feelgood!’

Naast dat je schrijver bent, ben je ook journaliste, hoe combineer je dit drukke leven?
‘Soms is het inderdaad hectisch, maar de afwisseling is dan weer erg leuk. Ik houd er niet van om één ding te doen. Het scheelt dat ik veel thuis werk en geen reistijd heb. Ik verdeel mijn tijd ongeveer 50/50: ’s morgens journalistiek werk en ’s middags schrijf ik. Als ik een goede schrijfflow heb, schrijf ik ’s avonds door (waarna ik natuurlijk niet kan slapen). Journalistiek werk is stressvol en vraagt veel, schrijven is een fijne, rustige tegenhanger. Daarvoor heb ik niemand nodig (in ieder geval geen bronnen om te interviewen die natuurlijk net nú niet reageren, stress!) behalve mezelf.’

Je hebt nu net een nieuw boek uitgebracht, hoe was het om alweer een derde chicklit op de markt te brengen?
‘In één woord: geweldig (en dan in hoofdletters en met heel veel uitroeptekens). Mijn eigen chicklits liggen op een stapeltje naast mijn collectie boeken en elke keer als ik daarnaar kijk denk ik: wauw. Als je me dat had verteld toen ik 16 was, had ik je echt niet geloofd! Bij mijn eerste boek was ik zo op van de zenuwen voor recensies dat ik er niet heel erg van heb kunnen genieten, maar dat doe ik nu wel. Aan de andere kant is het ook heel gek: ik sta al van jongs af aan in de bieb of boekenwinkel de achterflappen van andermans boeken te lezen en nu zijn er mensen die dat bij mijn boek doen.’

In al jouw boeken gaat de hoofdrolspeelster op reis, waarom?
‘Reizen is natuurlijk leuk, maar ook heel leerzaam. Vooral van in mijn eentje langere tijd in een totaal andere omgeving tussen totaal andere mensen wonen heb ik superveel geleerd, onder andere in Indonesië en Amerika. Dat past beter bij mij dan rondzeulen met een backpack, van plek naar plek naar plek. Ik heb mezelf goed leren kennen en realiseerde me toen pas écht – wat een beetje stom klinkt – dat de wereld zo veel groter is dan alleen Nederland. Dat laat ik mijn hoofdpersonen ook meemaken, en dan het liefst op hun allerdiepste dieptepunt. Ik denk dat het goed is om af en toe uit je comfortzone te stappen, om te groeien en te relativeren. Daarvoor hoef je echt niet naar de andere kant van de wereld, en er zijn nog duizend andere manieren om dat te doen.’

Als freelance journalist schrijf je vooral over economie en financiën. Toch zijn deze onderwerpen ook in jouw boek terug te vinden, hoe combineer je een chicklit met deze nogal ‘moeilijke’ onderwerpen?
‘Het is op het eerste gezicht inderdaad een gekke combinatie. Alles wat ik als journalist lees en schrijf over geld en fraude geeft me inspiratie voor karakters in mijn chicklits, vooral in Liever Lombok en Cruise Control. Soms is het namelijk héél fijn als een personage zo rijk is dat hij of zij dure reizen met luxe hotelkamers, jacuzzi’s en champagne kan betalen… Ik probeer zowel in mijn artikelen als chicklits economie en financiën begrijpelijker en menselijker te maken. Ik hoop dat mensen zien dat het minder moeilijk is dan ze denken en dat ze er meer interesse in krijgen – al is het maar een heel klein beetje. Het zijn namelijk wel heel belangrijke onderwerpen.’

Wat vind je het leukste aan schrijven?
‘Dat ik kan opgaan in een wereld die ik helemaal zelf bedenk. Een wereld die romantischer en rechtvaardiger is dan de echte, waarin alles uiteindelijk goed komt. Heerlijk toch? Wat ook fijn is: dingen die ik heb meegemaakt en die in het echt verdrietig, pijnlijk of gênant waren, komen toch nog van pas in mijn verhalen. En hele leuke dingen die ik heb meegemaakt beleef ik tijdens het schrijven opnieuw, maar dan door de ogen van mijn hoofdpersoon. Maar: schrijven kan ook een worsteling zijn. Op zo’n dag dat ik achter mijn laptop zit en met moeite 200 woorden op papier krijg (die ik vaak een dag later nog weghaal ook), kun je me deze vraag beter niet stellen… Ik probeer te leren dat ik op die momenten iets anders moet gaan doen.’

Heb je delen uit jouw eigen geschreven boeken ook zelf meegemaakt?
‘Ja, heel veel zelfs. Ik gebruik veel kleine dingen, grappige en ontroerende, die ik zelf heb gezien, gehoord of meegemaakt. Een voorbeeldje uit Cruise Control: dat Lara op het cruiseschip drie keer per dag met dezelfde mensen aan tafel zit en gesprekken voert over hoe je stamppot moet maken (waarom?), en belandt in een wedstrijd Egyptisch spijkerpoepen en wie-maakt-de-mooiste-mummie-van-wc-papier. Maar ook de grote lijnen en de hoofdpersonen van mijn chicklits vertellen iets over mij en een bepaalde fase in mijn leven: Eva’s twijfels over haar studiekeuze in Pasta & passie, Liza die haar hart volgt in Liever Lombok en Lara die in Cruise Control de brokstukken moet opruimen van haar uit de hand gelopen gedrevenheid.’

In jouw laatste boek Cruise Control nemen Lara’s vriendinnen haar mee op een nijlcruise om te relaxen, wat doe jij om te relaxen?
‘Ik ga graag op vakantie, maar dat kan natuurlijk niet elke week Ik ga hardlopen, ook in regen of kou. Na tien minuten begint de moeheid toe te slaan en stoppen mijn gedachten vanzelf. Verder: lezen, schrijven en naar de film of iets anders gezelligs doen met mijn vriend of vriendinnen. En als ik even helemáál niet meer wil nadenken, kijk ik een film of serie die ik uit mijn hoofd ken, zoals The Holiday en Sex and the City. Relaxter kan niet, en het mooie is dat ik na dertig keer soms toch nog iets opmerk wat ik niet eerder had gezien.’

Welke onderwerpen vind je het leukste om over te schrijven?
‘Met stip op één: liefde en relaties (inclusief vriendschap) En vlak daarachter: reizen en persoonlijke ontwikkeling. In alles wat ik schrijf schemert altijd ergens door dat je dicht bij jezelf moet blijven en je eigen keuzes moet maken. En dat als de dingen tegenzitten je niet bij de pakken moet neerzitten, maar het heft in eigen hand moet nemen. Ik houd van hoofdpersonen die hun hart volgen – met vele omwegen, natuurlijk! – en van een flinke portie drama. O, en van een happy end. Open eindes, daar kan ik echt niks mee…’

Wilde je altijd al schrijfster worden?
‘Ja! Op mijn zevende kroop ik achter de typemachine van mijn moeder en… mijn hobby was geboren. Algauw puilde mijn slaapkamer uit met alles wat ik schreef: van verhalen en gedichten (was ik bij nader inzien toch niet zo goed in) tot scenario’s en complete soapseries. Toen ik op school zat en een studie ging kiezen, wist ik niet hoe ik van mijn hobby mijn werk zou kunnen maken. Ik besloot dat journalistiek studeren het dichtst bij die droom kwam. Het heeft nog jaren geduurd voordat ik echt werk heb gemaakt van mijn droom. Er waren namelijk zo veel andere leuke dingen om mee te maken, die ik zeker niet had willen missen.’

Wil je graag door blijven gaan met het schrijven van romans en chicklits of zou je ook wel eens een ander genre willen proberen?
‘Ik vind het superleuk om chicklits te schrijven. Het feelgood-gevoel van chicklits past helemaal bij me. Verder schrijf ik al langer doktersromans en met allebei ga ik graag nog jaren door. Maar ik heb nog twee grote dromen ‘over’: een Young Adult-boek op mijn naam en scenarioschrijven voor tv-series, dat laatste is mijn meisjesdroom vanaf het typemachinemoment. Ik ben inmiddels op de helft met een Young Adult-boek waarvoor ik al heel lang het idee in mijn hoofd had, dus wie weet!’

Klik op de titel om het boek van Carlie meteen bij Bol.com te bestellen: Cruise control.

Tekst: Chantal Bolleman

Lees ook:Blog van Britt: 28 hoeraatjes op mijn drukke, luie leven.
Lees ook:Blog van Britt: ‘Hoi, hier ben ik dan, de liefde van je leven.’
Lees ook:Dagboek van een muts – Leven van een Loser voor meiden
Lees ook:Blog van Britt: Mijn nieuwe missie in het leven.
Lees ook:Scènes uit het leven van – een chaoot – Liv

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>