Noa Wildschut (12) krijgt driehonderd jaar oude viool

Noa_WildschutjpgHet grote viooltalent Noa Wildschut (12) heeft sinds kort de beschikking over een geweldige viool die voor haar gemaakt lijkt te zijn. Het gaat om een viool gebouwd door Giovanni Battista Grancino, gebouwd in Milaan in 1714.

De viool is Noa Wildschut ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (het NMF), die haar eerder al een strijkstok van Jacques Audinot ter beschikking stelde. Voor Noa, die gezien wordt als hét viooltalent van de toekomst, is het (net als voor alle andere musici) van het grootste belang dat zij een instrument bespeelt dat haar in de gelegenheid stelt haar grote talent tot volle ontplooiing te laten komen. In de bijna 300 jaar oude Grancino-viool heeft de 12-jarige violiste wat dat betreft haar ideale partner gevonden.

Noa Wildschut is twaalf jaar. Ze begon haar vioollessen op vierjarige leeftijd bij Coosje Wijzenbeek. Sinds 2008 maakt Noa deel uit van de Sweelinck Academie, de jong talentafdeling van het Conservatorium van Amsterdam. Vanaf haar vijfde maakt Noa deel uit van de ‘Fancy Fiddlers’. Op haar zevende maakte ze haar debuut in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Ze won diverse prijzen: zo won ze in 2012 de tweede Concertgebouw Young Talent Award. Ze speelde met beroemde musici samen, zoals met Janine Jansen, Paolo Giacometti en met Arthur en Lucas Jussen. In de toekomst staan concerten gepland met pianist Menahem Pressler in het Concertgebouw en met Kremerata Baltica, het kamerorkest van Gidon Kremer. Ook zal zij optreden met het Residentie Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Noa was al te gast bij De Wereld Draait Door. De NTR maakte een documentaire over Noa en zal haar de komende jaren blijven volgen voor een serie documentaires.

De aankoop van de viool voor Noa werd mogelijk gemaakt door genereuze schenkingen van de vorige eigenaresse van de viool, mevrouw Marianne Geugjes en van een stichting die anoniem wenst te blijven. De viool is in 1991 door de Haagse vioolbouwer Willem Bouman tot in detail gerestaureerd. Het was zijn wens dat de viool uiteindelijk bij het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds terecht zou komen voor toekomstige viooltalenten.

Lees ook:Lever oude zonnebrandcrème in en krijg 70% korting bij Etos
Lees ook:Wie wint dit jaar de felbegeerde gouden CUPCAKECUP?
Lees ook:MTV Movie Awards: Emma Watson krijgt Trailblazer award
Lees ook:Helena Christensen zoekt Brildrager van het Jaar
Lees ook:Welkom! Jij krijgt geen koekje

1 Reacties // Reageer

One thought on “Noa Wildschut (12) krijgt driehonderd jaar oude viool

  1. marianne geugjes

    ik geniet op de achtergrond

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>