Ultieme moederdagtaart van Janny van der Heijden

Moederdag staat weer voor de deur en daar hoort natuurlijk een Moederdagscadeau bij. Niets is leuker dan een eigengemaakt cadeau. Tijdens de bakworkshop met Janny van der Heijden, die onder andere bekend is als jurylid bij Heel Holland Bakt, leerden we hoe je de lekkerste chocolade taart maakt met de fruitige crème likeur Amarula. Een ideaal cadeau om te geven met Moederdag.

Amarula is een fruitige crème likeur gemaakt van de Amarula vrucht. De likeur komt oorspronkelijk uit Afrika. Vrouwen spelen een belangrijke rol bij het productieproces van de fruitige likeur. Zij maken de touwtjes voor om de hals van de fles en zorgen voor de oogst van de vruchten.

Janny begint de workshop met een voorstelronde en daarna mogen we aan de slag. De lekkerste ingrediënten liggen op tafel. Tony Chocolonely chocolade, Fairtrade chocolade, Amarula drank, cacao en nog veel meer. Het recept voor de chocoladetaart ligt op tafel en iedereen gaat druk aan de slag. Na anderhalf uur zijn de meeste taarten af en wordt er nog wat informatie gegeven over de drank.

Zo kunnen olifanten dronken worden van de vruchtjes en wordt er veel werkgelegenheid gecreëerd in de regio waar de drank wordt gemaakt. Om zelf een lekkere chocoladetaart te maken voor je moeder hebben we hieronder het recept voor je uitgewerkt. Het enige en echte recept van Janny van der Heijden.

Voor de mud cake:
150 gram boter
100 gram pure chocolade
100 gram suiker
100 gram bruine basterdsuiker
50 gram cacao
150 ml Amarula
175 gram bloem
1,5 theelepel bakpoeder
0,5  theelepel baksoda
zout
3 eieren

Voor de chocolade ganache:
200 gram pure chocolade
100 ml slagroom
100 ml Amarula
mespunt zout
1 flinke eetlepel zachte boter

Recept:

Verwarm de oven voor op 160 °C. Verwarm au bain-marie op laag vuur boter, chocolade in stukjes en Amarula. Meng beide soorten suiker en cacao. Roer met een garde, zodra de chocolade en boter gesmolten zijn het suiker-cacaomengsel door elkaar tot er geen klontjes meer zichtbaar zijn en de massa glanst. Neem de kom van het waterbad en laat 5 minuten staan.

Vet intussen een springvorm met een doorsnede van ca. 20 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Zeef bloem bakpoeder en baksoda en voeg zout toe. Voeg de eieren één voor één aan de enigszins afgekoelde chocolademassa toe en meng. Spatel het bloemmengsel hierdoor. Let op dat zich geen klontjes vormen. Laat het beslag in de vorm glijden en bak 40-45 minuten (tot een erin gestoken spiesje er schoon uitkomt) Neem de vorm uit de oven en laat even rusten voor het verwijderen van de ring.  Laat dan verder afkoelen.

Doe voor de ganache de gehakte chocolade in een kom. Verwarm slagroom en Amarula, schenk over de chocolade en laat 1 minuut intrekken. Roer glad en meng er dan de boter door. Roer zo nu en dan om tot de ganache op kamertemperatuur is en bestrijk de taart hiermee.

Lees ook:Vanavond Van der Vorst met de sterren van 2012
Lees ook:Sylvie van der Vaart aan desk bij Show Laat (SBS6)
Lees ook:Van der Vorst ziet sterren met Jan Smit; backstage The Voice
Lees ook:Sylvie van der Vaart is helemaal kaal
Lees ook:Gers Pardoel en Charly Luske bij Peter van der Vorst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>