SpangaS in teken van pesten en zinloos geweld

Stan - Foto: Kastermans fotografie / SpangaS

Deze maand staat de jeugdserie SpangaS van de NCRV in het teken van pesten en zinloos geweld. Dit doet de omroep, omdat te veel kinderen slachtoffer zijn van kleine en grote pesterijen zonder dat daar aandacht voor is.

In de uitzending van 9 november wordt Tinco beschuldigd van het stelen van iemands fiets. Tinco is niet de dief maar de pesters vinden het nodig om een willekeurig slachtoffer te kiezen. Tinco probeert zich er niets van aan te trekken maar wordt plotseling in elkaar geslagen door de pesters. Stan en Abel zijn getuigen van de vechtpartij, net buiten school. Stan grijpt in. Abel staat er machteloos bij. Het loopt goed af met Tinco maar de volgende dag wil hij er niet over praten.

Ondertussen wordt Katou het willekeurige slachtoffer van een pennengooi grapje. Meerdere van haar klasgenoten vinden het grappig om steeds haar pen van tafel te gooien in de les. Katou begrijpt niet waarom ze dit doen. Ze begint zich rot te voelen, omdat ze denkt dat de klas haar wil pesten. Hoe gaat Katou hier mee om?

Op 25 november is in SpangaS te zien dat de leerlingen een pestprotocol opstellen. Ze bedenken het woord ‘Basta’ om aan te geven als iets genoeg is (pesten, bedreigen, schelden, lastig vallen, etc.). Het pestprotocol wordt ook door de leraren gehanteerd. Leraar Jochem Damstra breidt het zelfs uit. Hij wil dat alle leerlingen in zijn les altijd alles moeten kunnen zeggen wat ze dwars zit en bedenkt daarvoor het ‘vlindersysteem’, dat gebaseerd is op een idee van de Stichting Moed.

Klik hier voor meer informatie over SpangaS.

Lees ook:Twee nieuwe leerlingen in seizoen 6 van SpangaS
Lees ook:SpangaS over actueel politiek thema: uitzetting van Nola
Lees ook:Big Time Rush in teken van hartverscheurende keuze
Lees ook:Teken van Jesus in reep Kitkat
Lees ook:Vera van der Horst (Nola Mandelbrot, Spangas) examen blog

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>