Werken aan seksuele en relationele weerbaarheid

Vijftien gemeenten zijn dit najaar gestart met WE CAN Young, een campagne met als doel dat jongeren respectvol met elkaar omgaan en zich bewust zijn van grenzen als het gaat om seks en relaties. WE CAN Young wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW.

De Volkskrant van 6 september jl. kopt ‘Briellenaar dwong tientallen meisjes tot webcamseks’. Enkele weken eerder staat in dezelfde krant een bericht over een slachtoffer van een loverboy ‘Als ik hem zou verlaten zou hij mij vermoorden.’ Twee recente schokkende voorbeelden van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Meer alledaagse voorbeelden halen de krant meestal niet: een meisje dat geïntimideerd wordt met een seksistische opmerking, een meisje dat verder gaat in bed dan ze eigenlijk zou willen. Veel jongeren hebben te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag, als slachtoffer, dader of beide. Meisjes zijn daarbij vaker slachtoffer, jongens vaker dader. Machtsverschillen en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen liggen hieraan ten grondslag. Met WE CAN Young worden zowel jongens als meisjes gemobiliseerd om na te denken over stereotype beelden van mannen en vrouwen, omgangsvormen en het stellen en accepteren van grenzen als het gaat om relaties en seksualiteit.

We Can Young werkt vanuit de overtuiging dat jongeren het beste samen het gesprek aangaan over seksueel grensoverschrijdend gedrag. De 15 deelnemende gemeenten roepen jongeren op om changemaker te worden. Deze changemakers bedenken op hun beurt acties om leeftijdsgenoten te mobiliseren en aan het denken te zetten over geweld tegen vrouwen, ongelijkheid en stereotiepe beeldvorming. MOVISIE ondersteunt de 15 steden met kennis over seksuele en relationele weerbaarheid, advies, materialen, de website wecanyoung.nl en acties op social media als Twitter, Facebook en YouTube.

WE CAN Young maakt deel uit van de campagne die voluit heet WE CAN end all violence against women. Dit is een wereldwijde campagne om ongelijkheid tussen mannen en vrouwen tegen te gaan en geweld tegen vrouwen te stoppen. De campagne ging in 2004 van start in Bangladesh. Sinds maart 2009 loopt de WE CAN-campagne ook in Nederland en vanaf 2011 heeft WE CAN speciaal onderdeel voor jongeren. Ook WE CAN werkt met changemakers en coalitiepartners. Mensen en organisaties die zelf kleine en grote acties ondernemen. Meer informatie is te vinden op www.wecan.nl.

International Day of the Girl
Gister was het UN International Day of the Girl Child. Hiermee erkennen de Verenigde Naties de uitdagingen en kracht van meisjes en dat genderstereotiepe discriminatie, geweld en economische ongelijkheid bij meisjes disproportioneel veel voorkomen. Met de WE CAN Young campagne wordt door het jaar heen gewerkt aan het bewustzijn van meisjes over dit thema.

Lees ook:Meeste meiden willen fulltime werken
Lees ook:Toprak Yalçiner (GTST) terug naar school voor seksuele voorlichting
Lees ook:Giovanca en Annamarie Thomas aan start Color Run Utrecht
Lees ook:Werken bij New Yorker; check vacatures in de Job Portal
Lees ook:Jaloers nu je aan de pil bent… en nog meer weetjes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>