How to: krentenbolletjes maken

Foto: Iris Kouwen

Wat is er nou lekkerder dan ‘s morgens opstaan en de geur van vers brood ruiken? Juist, eigenlijk bijna niets. Deze krentenbolletjes zijn dan ook perfect voor de zaterdag- of zondagochtend. Iris Kouwen, is een echt bak koningin en maakte deze heerlijke broodjes.

 

 

 

Wat je nodig hebt:
- 300 gram rozijnen
- 100 ml water
- 500 gram bloem
- 15 gram gedroogde gist
- 2 eetlepels suiker
- 300 ml melk
- 2 eieren
- 10 gram zout
- 50 gram boter

Hoe je het maakt:
Laat de rozijnen ongeveer een half uurtje in het water wellen. Zeef de bloem. Verwarm de melk tot lauwwarm en los de basterdsuiker en gedroogde gist erin op. Giet bij de bloem en kneed er met de hand een mooi deeg van. Vorm tot een gladde bal en leg het in een kom onder een schone theedoek. Laat het 30 minuten rijzen op een warme plek.

Laat de boter zacht worden. Scheid een ei en bewaar het eiwit. Mix de dooier met het andere ei, de zachte boter en zout door elkaar. Roer dit mengsel door het deeg. Giet de rozijnen af en dep ze droog. Blijf kneden tot het deeg soepen is en niet meer plakt. Misschien moet je wat meer bloem toevoegen.

Verwarm de oven voor op 250 gram. Kneed het deeg tot een lange rol. Snijd het in ongeveer 24 gelijke delen. Maak echt gelijke delen. Vorm de stukjes tot balletjes en leg ze op een balkblik met bakpapier. Ze rijzen namelijk nog. Zet het bakblik nog 20 minuten even weg. Zo kunnen de bolletjes nog rijzen. Kluts dan het overgebleven eiwit en smeer de bovenkant van de krentenbollen een klein beetje in.

Zet het bakblik in de oven en bak de bollen in ongeveer 15 minuten mooi bruin. Laat de bollen afkoelen op een rooster.

Foto: Iris Kouwen

 

 

Lees ook:How to: soesjes maken
Lees ook:How to: muffinsticks maken
Lees ook:how to: muesli maken
Lees ook:How to: Rocky roads maken
Lees ook:How to: havermout koekjes maken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>