Marleen (18) heeft HSP; ze is hooggevoelig

Marleen (18) heeft HSP, wat staat voor Highly Sensitve Person. Dit betekent dat zij hooggevoelig is. Blogger Ingeli Rusbach heeft haar geïnterviewd.

Ze ervaart alles veel intenser en voelt soms dingen aan die anderen niet aan voelen. Ook is ze extra gevoelig voor alles wat er om haar heen gebeurt. Ze heeft snel in de gaten hoe iemand zich voelt en neemt dat dan over. Het gevoel van de ander blijft daarna bij haar hangen en ze weet niet wat ze er mee moet doen.

‘’Het is inmiddels al twee jaar geleden dat ik er achter kwam dat ik hooggevoelig ben. Ik zat al een tijd niet lekker in mijn vel en was mezelf niet meer. Ik voelde me alleen, maar ik wilde me ook voor iedereen afsluiten. Dat gevoel is vreselijk. Ik was enorm eenzaam en ik kon dat met niemand delen. Het zorgde ervoor dat ik extreem ongelukkig was en ik voelde me zo anders en onbegrepen. Therapie zou moeten helpen en daar bleek al snel wat er aan de hand was. Doordat ik hooggevoelig ben ervaar ik de dingen anders dan anderen. Het was voor mij een opluchting dan ik dit niet alleen heb, want er zijn nog veel meer anderen die hetzelfde ervaren. Door de therapie gaat het een stuk beter met mij. Eindelijk voelde ik me minder eenzaam.’’

De nadelen, maar ook de voordelen:
‘’Ik vind het vervelend dat ik hooggevoelig ben. Mijn emoties zijn veel sterker dan de emoties van anderen en dat is soms best lastig. Ik huil bijvoorbeeld heel snel door iets wat voor een ander helemaal niet zo kwetsend of emotioneel is. Vaak vinden ze me een aansteller, terwijl ik er helemaal niks aan kan doen. De meesten begrijpen dat niet. Soms denk ik wel eens dat ze het gewoon niet willen begrijpen. Het onbegrip maakt me soms van slag. Dan weet ik gewoon niet meer hoe ik moet verklaren wat er met me aan de hand is. Het is gewoon niet uit te leggen waarom ik opeens heel stil ben of waarom ik zonder reden heel bot kan reageren. Door mijn hooggevoeligheid ben ik heel snel moe en na een dagje winkelen met vriendinnen zelfs helemaal uitgeput. Dit komt omdat alles wat er dan om ons heen gebeurt heel intens bij me binnenkomt. Maar ook na een gewone dag school ben ik kapot. Misschien is dat nog wel het vervelendste aan HSP hebben, het moe worden van alle dagelijkse indrukken. En dat begrijpt een ander meestal niet.

Ik blijf het waarschijnlijk altijd vervelend vinden dat ik hooggevoelig ben, maar ik realiseer me ook hoe gelukkig ik er eigenlijk mee mag zijn. Ik vind acteren heerlijk Doordat ik HSP heb, kan ik me goed inleven. Dit zorgt ervoor dat ik een personage goed neer kan zetten. Ik kan mezelf helemaal verliezen als ik acteer. Dit is een van de voordelen van hooggevoelig zijn.  Ook kan ik heel intensief genieten van de natuur. Ik weet van anderen dat zij daar veel minder waarde aan hechten. Ik kan me niet voorstellen hoe het is om van al het moois dat er op de wereld is niet zo te kunnen genieten als ik dat doe. Ik kan goed de emoties van anderen aanvoelen. Soms is dit best een beetje eng hoor! Ik weet soms dingen die ik eigenlijk niet weten kan. Maar hierdoor kan ik goed meeleven met iemand. Ik denk dat ik hierdoor een goede steun ben. Mijn gevoel is heel sterk. Ik heb wel eens een vriendin op gebeld omdat ik het idee had dat ze dat nodig had. Ze vertelde mij toen dat ze die middag een ongeluk had gehad. Mijn gevoel klopte dus en daar ben ik heel blij mee.’’

Vriendschappen:
‘’Ik denk dat de meeste van mijn vrienden, net als ik, een goed inlevingsvermogen hebben. Mijn vrienden begrijpen me hierdoor. Dat vind ik erg fijn. Ik voel snel bij mensen aan of het vrienden zijn en bij wie ik beter uit de buurt kan blijven. Dit zorgt ervoor dat ik de vrienden, die ik nu heb, echt vertrouw. Mijn gevoel vertelt mij tenslotte dat ik ze vertrouwen kan. Ik ben single, maar daar ben ik tevreden mee. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Er komt vanzelf een leuke jongen langs waaien. Mijn hooggevoeligheid en mijn liefdesleven zijn niet echt een goede combi. Het is voor mij moeilijker dan voor andere meiden om een relatie aan te gaan. Ik durf het vaak niet. Dit komt omdat de gevoelens die het met zich mee brengt heel intensief op me overkomen. Intimiteit is voor mij ook lastig. Ik ervaar het als veel spannender en heftiger dan dat het in werkelijkheid misschien is. Ik weet soms niet wat ik met die gevoelens aan moet en ben gauw geneigd er mee te kappen. Ik denk dat ik een gevoelige jongen nodig heb. Maar vooral eentje die me begrijpt en geduld met me heeft.

Wat de toekomst mij brengen zal? Ik heb nog geen idee. Ik hoop vooral dat ik in de loop van de tijd beter met mijn gevoelens om kan gaan. Het is wie ik ben. Ik moet het allemaal accepteren voordat anderen dat kunnen doen.’’

Tekst: Ingeli Rusbach

Lees ook:Liza Sips draagt alles; al is ze bang voor ordinair
Lees ook:Lieke van Lexmond date niet veel; ze is wel een echte flirt
Lees ook:Adele zwanger; ze is in verwachting van eerste kindje
Lees ook:Column Irene: Zie ze kijken, zie ze denken…
Lees ook:BNN helpt mensen met anorexia; ze zoeken nog deelnemers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>