Sarah Harkink maakt film over gesloten meisjesafdeling

Voor haar film ‘Alexandra’ zoekt regisseur Sarah Harkink (1987) oude vriendinnen op, die samen met haar op de gesloten meisjesafdeling (sector Alexandra) van de justitiële inrichting Harreveld in Almelo zaten. Ze trekt schokkende conclusies. Een indrukwekkend document dat vanavond wordt uitgezonden van 22.55 tot 23.49 uur op Nederland 2.

In Huize Alexandra werden meisjes geplaatst met ernstige gedragsstoornissen. Het ontbrak vaak aan begeleiding, behandeling was er nauwelijks. Regelmatig werden de meisjes ‘gesleept’, dat wil zeggen in de isoleerruimte opgesloten. De meisjes moesten vechten voor een plek in de groep. Inmiddels is Alexandra gesloten.

Als Harkink haar dossier leest, komt het haar voor alsof het over iemand anders gaat. “Blijkbaar was ik een verschrikkelijk kind. Een meisje dat een politieagent had geslagen, drugs gebruikte en steeds van school werd gestuurd. Een meisje dat haar ouders overspannen had gemaakt, dat haar vader met een schaar bedreigde en wier broers geen contact meer met haar wilden. Ik kan me er niks meer van herinneren.”

Na haar vrijlating gaat ze studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Van haar afstudeerfilm maakt ze samen met John Appel een versie voor HUMAN. Voor haar film zoekt ze de drie beste vriendinnen van toen op om te zien hoe het hen na hun verblijf in Alexandra vergaat. Het blijkt met hen beduidend minder goed te gaan dan met Sarah. Karin is indertijd uit de instelling ontsnapt en in België terechtgekomen. Het is duidelijk dat de tijd die zij in de instelling doorbracht diepe wonden heeft geslagen. Marcella leefde na Alexandra jaren op straat; Marina werkt in de prostitutie en dreigt haar kind te moeten afstaan aan Jeugdzorg.

Meer en meer raakt Sarah ervan overtuigd dat Alexandra eerder kwaad dan goed heeft gedaan. Ze bezoekt een aantal van haar oud-behandelaars en professor Doreleijers die het onderzoek leidde naar het effect dat Alexandra op meisjes heeft. De conclusie: met negentig procent van de meisjes die er – zonder wetenschappelijke basis – ‘behandeld’ werden, gaat het niet goed.


‘Alexandra’ is winnaar van de NFF Wildcard 2011 voor de meest talentvolle jonge filmmakers. Op IDFA 2012 was de film in competitie voor de IDFA Award for Dutch Documentary en werd door een jongerenjury genomineerd voor de DOC U Award.

De maakster over ‘Alexandra’: Waarom wilde je een film maken over Alexandra?
Sarah: “Omdat het voelde alsof ik in een film stapte toen ik daar ooit werd opgenomen. Dit overkomt normale mensen niet. Eigenlijk nam ik de opname helemaal niet serieus omdat ik al wel vaker in internaten had gezeten. Ik dacht: ik ben zo weer weg, ik loop weg, of ik word weggestuurd. Maar toen zag ik de hekken met prikkeldraad. Ik werd gefouilleerd en ik moest me uitkleden zodat ze konden kijken of ik iets op mijn lichaam smokkelde. En toen kwam ik in een groep van tien écht heftige meisjes terecht, een borderline-groep. Zo’n groep is een minimaatschappijtje met eigen regels en een sterke hiërarchie, en het kon er elk moment ontploffen. Ik heb toen veel op mijn kamer gezeten. Ik ben eigenlijk heel bang geweest voor die meisjes.”

22.55 – 23.49 uur op Nederland 2

Lees ook:Susan Visser relatietherapeute Sarah in Love Hurts
Lees ook:Jennifer Aniston maakt liefdesleven belachelijk
Lees ook:Vajèn en Alexandra zingen titelsong nieuwe Barbie film
Lees ook:Verslag live-uitzending One Direction film Kinepolis Brussel
Lees ook:Bindi Irwin over haar nieuwe film Returns to Nim’s Island

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>