Kaartje met kerst blijft rotsvaste gewoonte

Een kaartje sturen aan vrienden en familie blijft onlosmakelijk met kerst verbonden. Ruim negen op de tien Nederlanders doen mee aan deze traditie, zo blijkt voor het vijfde opeenvolgende jaar uit onderzoek van online wenskaartenservice Greetz, uitgevoerd door Panelwizard onder ruim 550 Nederlanders. Ondanks de digitalisering van de samenleving, lijkt er nog steeds behoefte te zijn aan een persoonlijke, tastbare kerstkaart. Bijna 50% van de Nederlanders heeft meer dan € 20,- over voor het verzenden van kerstkaarten en bij ruim 10% is dat zelfs meer dan € 50,-.

De postverwerkers maken ook dit jaar weer overuren. Van de mensen die aangeven dat zij kerstkaarten versturen, verzendt 40% er meer dan 30. Ruim één op de tien Nederlanders (14%) verstuurt er zelfs meer dan 50. De kerstkaarten die we versturen gaan op de eerste plaats naar vrienden (88%), gevolgd door broers of zussen (79%) en overige familieleden zoals ooms, tantes, nichtjes en neefjes (67%). Opmerkelijk genoeg stuurt bijna tien procent zijn of haar baas een kerstkaart en bijna vijf procent vergeet zelfs hun ex niet.

Vrouwen besteden de meeste tijd aan het maken en verzenden van kerstkaarten. Zo zegt bijna 1 op de tien vrouwen (9%) er meerdere dagen aan te spenderen, tegenover 3 procent van de mannen. Naast verschillen in geslacht, blijkt ook de leeftijd een rol te spelen bij de tijdsbesteding aan kerstkaarten. Zo zegt 47 procent van de respondenten onder de 30 jaar dat zij hun kerstkaarten binnen een uur gereed hebben. Bij respondenten boven de 60 jaar, ligt dit percentage op 9.

Kerst is ook een periode om mensen een extra warm hart toe te dragen. Gevraagd naar wie dit jaar extra veel kaarten verdient, vindt Nederland dat de spelers van het Nederlandse honkbalteam de meeste kaarten moeten krijgen vanwege het behaalde wereldkampioenschap (14%). Zij worden direct gevolgd door wielrenner Johnny Hoogerland voor zijn beroemde val tijdens de Tour de France (12%) en Mark Rutte vanwege de eurocrisis (11%) die op zijn bordje ligt.

Ga jij dit jaar ook kerstkaarten versturen?

Lees ook:Vrouw wil schitteren, man blijft gewoontjes
Lees ook:Smullen bij de koffie met Kerst!
Lees ook:RTL vier de kerst
Lees ook:De eerste zoen blijft je bij
Lees ook:Goji-bes zorgt ervoor dat je haarkleur mooi blijft

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>