Column Chantal: tentamenstress of niet?

Blogger Chantal Bolleman gaat vijf maanden studeren in Madrid. Omdat er heel wat bij zo’n reis komt kijk, schrijft ze op Meiden.blog.nl over haar belevenissen in de Spaanse hoofdstad. Zo krijgen jullie ook een beeld van hoe het is om in het buitenland te studeren.

Column 9: Tentamenstress of niet?

Leven in Madrid is heerlijk, maar ik kwam natuurlijk niet alleen maar om hier lol te maken. Er moet ook zeker gestudeerd worden. De eerste drie weken is afwachten en vooral kiezen wel vakken je leuk vindt of niet. En daarna, tja dan is het toch echt hard studeren en echt je best doen.

Hard studeren nam ik nog niet heel letterlijk totdat ik vorige week te horen kreeg dat ik een toets had. De paniek brak uit, want ik had pas een paar aantekeningen en marketing is nou niet mijn sterkste kant. Hoe ga ik deze eerste toets zonder kleerscheuren overleven. De leraar werd ondertussen al gek van alle vragen en bleef maar zeggen dat ik mij geen zorgen moest maken. Dat is ook echt de Spaanse mentaliteit; maak je maar niet druk, het komt wel een keer goed. Dus dit heb ik maar genomen zoals het mij verteld werd.

Vol goede moed ging ik aan de studie en probeerde ik maar het beste ervan te maken. De dag van het tentamen brak aan en ik moet eerlijk zeggen, ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Allereerst kwam de leraar te laat opdagen, zo’n twintig minuten. (volkomen normaal in Spanje trouwens, maar tijden een tentamen?). Nadat hij eindelijk gesetteld was en het tentamen geprojecteerd had op het whiteboard, vertelde hij precies wat we moeten doen en als kers op de taart vroeg hij of we alsjeblieft niet zoveel wilde schrijven omdat hij geen zin had om zoveel na te kijken. De zorgen voor mijn tentamen waren weg, maar dit is het meeste vreemde wat ik ooit heb meegemaakt. Alhoewel het zeker niet het ergste was.

Nu de laatste tien toetsen nog, als deze net zo zijn als de eerstt, dan haal ik het op mijn sloffen. Maar anders moet ik maar heel snel de goede ‘brave’ student uithangen.

Tekst:Chantal Bolleman

Lees ook:Column Chantal: Stierenvechten, ik kan er niet aan wennen
Lees ook:Column Chantal: Flamengo dans
Lees ook:Column Chantal: Avonturen in het ziekenhuis
Lees ook:Column Chantal: Siësta, tapas en nog meer Spaans…
Lees ook:Column Chantal; Metro irritatie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>