Column Chantal: Stierenvechten, ik kan er niet aan wennen

Blogger Chantal Bolleman gaat vijf maanden studeren in Madrid. Omdat er heel wat bij zo’n reis komt kijk, schrijft ze op Meiden.blog.nl over haar belevenissen in de Spaanse hoofdstad. Zo krijgen jullie ook een beeld van hoe het is om in het buitenland te studeren.

Column 5: Over stierenvechten; je kunt er niet omheen in Madrid.

Stierenvechten is een van de meest bekende culturele activiteiten in de Spaanse hoofdstad. De plek waar het allemaal gebeurt heet Plaza de Toros ofwel stierenvechtarena Las Ventas. Hier moeten de stieren vechten voor hun leven. En hoewel het echt een cultuurding is en alle Spanjaarden hier massaal op af komen, blijf ik er liever weg.

Normaal is zondag een rustdag en proberen we zo min mogelijk te doen, maar hier in Madrid is er volop leven en vooral ook bij de arena. Elke zondag worden hier stierengevechten gehouden om klokslag 7 uur. Het stierenvechtseizoen begint in maart en eindigt in oktober. Elke keer worden er zes stieren ‘opgejaagd’ en afgemaakt. Het klinkt cru en dat is het ook. Velen protesten hebben de hoofdstad al gesierd vanwege deze cultuursport. Niet alleen vanuit Spanje zelf maar ook vanuit het buitenland.

Ondanks dat het stierenvechten typisch Spaans is, kan ik niet wennen aan het idee dat deze stieren voor de lol worden afgemaakt. Elke zondag zijn er zes stieren minder. Soms wordt er een matador onderschept en dan vragen mensen zich hier nog af waarom de stier dat doet. Ik begrijp het wel, ik zou ook niet graag opgejaagd worden met een rode doek. Nee, ik blijf op zondag lekker thuis en beschouw deze dag maar als een rustdag. Stierenvechten, dat kan altijd later nog, veel later..

Tekst: Chantal Bolleman

Lees ook:Column Chantal: tentamenstress of niet?
Lees ook:Column Chantal; Metro irritatie
Lees ook:Column Chantal: Flamengo dans
Lees ook:Column Chantal: Feesten tot we erbij neer vallen
Lees ook:Column Chantal: Siësta, tapas en nog meer Spaans…

1 Reacties // Reageer

One thought on “Column Chantal: Stierenvechten, ik kan er niet aan wennen

  1. Mariska

    Ieder zijn eigen cultuur. Op dit moment maken zich hier druk over zwarte piet. Ik weet niet of je er wat van hebt meegekregen. Veel plezier nog.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>