Thomas Pieters: “Ik wil vooral vrolijke liedjes schrijven over het leven”

Pas vier jaar is hij singer-songwriter en afgelopen december stond hij al in een uitverkocht Paradiso tijdens de finale van de Grote Prijs van Nederland. Thomas Pieters, een 28-jarige student aan de Rockacademie in Tilburg, is er helemaal klaar voor is om Nederland te gaan veroveren met zijn muziek.

Afgelopen december mocht Thomas Pieters voor het eerst in zijn beginnende carrière in Paradiso optreden. De finale van de Grote Prijs van Nederland werd gehouden in deze zaal en Thomas was één van de finalisten. Met zijn nummer “Kassameisje” probeerde hij het publiek en de jury te overtuigen me t zijn muziek. Helaas heeft hij niet gewonnen, maar hij is wel een hele ervaring rijker. “Het was voor mij al een hele eer om in Paradiso te mogen optreden. Dit is iets waar je al jaren van droomt en dan mag je daar je eigen nummer spelen, voor een volle zaal, fantastisch! Ik had het tot de laatste drie geschopt van de 250, dat vond ik op zich al een hele prestatie. Ik had nooit verwacht dat ik zover zou komen.”

Het idee kwam voort uit de Facebook-pagina; Frustraties van Kassamedewerkers

Na veel verzoeken van kassameisjes om hen toe te komen zingen heeft Thomas een tour opgezet langs verschillende supermarkten in Nederland met zijn liedje “Kassameisje”. “Het was ontzettend leuk om al die supermarkten af te gaan en iets terug te doen voor de kassameisjes. Het idee kwam voort uit de Facebook-pagina “frustraties van kassamedewerkers”, ik zag die pagina en wilde toen alle kassameisjes van Nederland proberen op te vrolijken met het liedje wat ik al had.” Tijdens één van zijn optredens in een supermarkt is het BNN programma The Social Club langs geweest om daarbij te filmen. “Het was superleuk om dat een keer mee te maken. Ik stuurde Kraantje Pappie een tweet met mijn idee en daar heb ik toen samen met BNN een heel item van kunnen maken. Ik ben maar heel kort te zien in het filmpje, maar het hele idee komt van mij en dat geeft een goed gevoel.”

De muziek van Thomas wordt door velen geïnterpreteerd als kleinkunst maar zelf vindt Thomas dat hij tussen Boudewijn de Groot en Nielson in zit. “Ik wil vooral vrolijke liedjes maken over het leven. Ook de zwaardere onderwerpen, zo heb ik ook een nummer over de dood maar dat is wel een heel vrolijk liedje. Mensen moeten zich vooral kunnen herkennen in het liedje.” Thomas zegt zelf dat hij de nieuwswaarde om een liedje ook heel belangrijk vindt. “Als muzikant probeer je een soort nieuwswaarde om je liedje heen te verzinnen, want alleen een nieuw liedje is geen nieuws. Je moet het vooral doen met iets oprechts, iets wat je echt leuk vindt.”

Thomas ziet zichzelf geen grote artiest worden, het niveau van Gerard van Maasakkers lijkt hem haalbaarder. Gerard van Maasakkers was de eerste echt dialect zanger die een groot publiek wist aan te spreken. Tot op de dag van vandaag speelt hij nog door het hele land met zijn eigen show. Iets wat Thomas ook ambieert.

“Het belangrijkste voor mij is dat ik de hele dag met muziek bezig kan zijn. Een andere ambitie van mij is om liedjes te schrijven voor anderen artiesten, ook dan is het gaaf om je geschreven liedje op de radio te horen ook al zingt iemand anders het dan. De muziekindustrie is heel klein en je moet echt veel talent en geluk hebben om daarin door te breken.” Guus Meeuwis is een artiest die Thomas erg bewondert over wat hij heeft bereikt. Guus Meeuwis is met niets begonnen en is nu een van de grootste artiesten van Nederland. “Een paar weken geleden mocht ik voor Guus optreden, echt enorm gaaf was dat. Jammer dat ik maar één minuutje mocht spelen, maar het commentaar dat ik van Guus kreeg was enorm positief!”

Nederland pas op: Thomas Pieters komt eraan!

Op dit moment is Thomas bezig met zijn eerste plaat. Het wordt nog niet echt een compleet album, maar het zijn 4 à 5 liedjes. Sinds kort heeft hij ook zijn eigen band waar hij het album mee opneemt en af en toe ook mee optreedt. Daarvoor speelde hij vooral zelf met zijn gitaar. “Ik vind het heel moeilijk om dingen uit handen te geven, het liefste zou ik alles zelf doen voor mijn album. Dit is je eerste plaat en daar wil je wel gelijk mee laten zien wie je bent en wat voor muziek je maakt. Je wilt dat zoiets toch goed gaat, want een back-up plan heb ik niet. Het is alles of niets in de muziek voor mij.”

Vijf jaar geleden had Thomas ook al auditie gedaan bij de Rockacademie in Tilburg, maar is toen niet toegelaten. Hij is toen naar het Rock City Institute in Eindhoven gegaan en heeft die opleiding afgemaakt, maar hij bleef dromen van de Rockacademie. “Ik heb het vorig jaar gewoon opnieuw geprobeerd, dit was mijn droom en gelukkig is hij verwezenlijkt. Ik voel me enorm op mijn plek en ik voel ook dat ik hier moet zijn.”

Een nieuw liedje op zich is geen nieuws. Je moet echt iets om het liedje heen creëren.

Als klein jongetje speelde Thomas accordeon, maar toen hij in de pubertijd kwam was een accordeon niet stoer genoeg meer en stapte hij over op de gitaar. Hij is begonnen in punkbands en heeft daarmee veel ervaring mee opgedaan, maar dit was niet waar Thomas zijn muzikale hart lag. Nu is hij sinds vier jaar singer-songwriter en schrijft hij dus zijn eigen liedjes. Thomas heeft nog steeds zijn dromen en ambities, ooit wil hij nog een keer in een uitverkocht Paradiso staan, maar dan met zijn eigen show. En het liefste tourt hij dan ook nog heel Nederland door met zijn show. “Het geeft een geweldig gevoel als mensen speciaal voor jou een kaartje kopen. Vooral de uitverkochte zalen lijken mij heel mooi.”

“Een serieuze knipoog naar heel Nederland.” Dat is wat Thomas Pieters aan heel Nederland wil meegeven. Hij is er klaar voor om vele hits te gaan schrijven en Nederland te veroveren. ‘Pas op Nederland; Thomas Pieters komt eraan!’

Tekst: Lilian Lauwerijssen

Lees ook:Thomas Berge wil liefdesbaby; vriendin Myrthe Mylius wacht
Lees ook:Joey Ferre: “Het is altijd even wennen wanneer ik mijzelf terug hoor of zie op televisie”
Lees ook:Juvat Westendorp: Als ik iets doe, dan doe ik het gelijk goéd
Lees ook:Britt Dekker: “Het presenteren van zo’n groot programma, had ik nooit durven dromen!”
Lees ook:Blog van Britt: Mijn nieuwe missie in het leven.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>