Laura Ponticorvo over Because I Am A Girl: Knock Out!

Laura Ponticorvo won op Wereldmeisjesdag de boksfinale ‘Because I Am A Girl: Knock Out!’ tegen actrice en presentatrice Vivienne van den Assem. Tijd dus voor een interview met deze stoere dame.

“Ik heb er hard voor moeten werken, en dat harde werken is beloond”, vertelt de realityster. ‘Because I Am A Girl: Knock Out!’ is een initiatief van ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland en muziekzender MTV, gepresenteerd door Anna-Alicia Sklias. Laura Ponticorvo ging dit avontuur aan met drie andere vrouwen: Vivienne van den Assem, Zarayda Groenhart en Jasmine Sendar. Tijdens dit avontuur vingen de vier vrouwen klappen voor meisjes in ontwikkelingslanden die dagelijks een gevecht moeten leveren tegen onrecht en te maken hebben met (seksueel) geweld en discriminatie.

Kindhuwelijken
De vier vrouwen kregen allemaal de opdracht om een thema uit te zoeken waar zij voor zouden vechten tijdens de bokswedstrijden. Zo koos Laura Ponticorvo voor het onderwerp kindhuwelijken. “Het gaat hier om meisjes van tien jaar die uitgehuwelijkt worden aan oudere mannen. Vervolgens raken deze jonge meiden zwanger en moeten ze een kindje baren terwijl ze zelf nog kind zijn”, vertelt Laura. “Ik wilde al die meisjes helpen. Ze horen niet uitgehuwelijkt te worden, ze moeten gewoon naar school kunnen gaan. Als ze naar school gaan dan gebeurt dat allemaal niet. Deze ouders hebben helaas geen keus. Een kind minder, is voor hen een last minder.” Naast het feit dat deze meisjes veel te jong worden uitgehuwelijkt en een kind moeten baren, worden ze ook vaak verkracht en mishandeld.

“De meisjes daar krijgen elke dag klappen en ze kunnen er niets tegen doen, ze laten het toe omdat ze totaal geen macht hebben. Als ik hier in dit land een klap krijg, kom ik voor mijzelf op en sla ik terug. Vrouwen zijn een sterk ras maar je moet er in geloven. Ik wilde tijdens de wedstrijden de klappen vangen om de pijn te voelen die zij voelen. Ik wilde zelf de klappen uitdelen om te laten zien dat vrouwen wel voor zichzelf kunnen opkomen.”

Trainingen en wedstrijden
De meiden kregen maar heel weinig tijd om zich klaar te maken voor de eerste wedstrijd. “Voor de eerste wedstrijd heb ik maar elf dagen kunnen trainen.” Laura nam het in de eerste strijd op tegen Zarayda. De vrouwen hebben beiden elf dagen intensief les gehad van hun trainers. Zo werd hun uithoudingsvermogen en conditie tijdens deze trainingen erg op de proef gesteld. “Tijdens de training verzuur je helemaal omdat je gewoon echt niet meer kan. De truc is dan om toch door te gaan, want tijdens de bokswedstrijd verzuur je ook.” Na de eerste traingingen was daar dan de eerste echte wedstrijd waar de meiden hard voor hadden gewerkt. In de eerste wedstrijd ging het er dan ook hard aan toe tussen Zarayda en Laura. “Je weet niet wat je kan verwachten tijdens een wedstrijd. Ik dacht dat het een vriendjeswedstrijd zou worden op amateurniveau, maar het ging echt hard. Het was leven of dood, zo voelde het. Het was echt hard tegen hard, echt verschrikkelijk”, vertelt de realityster.

Volgens Laura gaat vrijwillig klappen uitdelen en incasseren tegen haar natuur in. Toch ging er tijdens de wedstrijd een knop om bij haar. “Ik vind Zarayda echt een hele leuke meid, maar op zo’n moment wanneer je in de ring gaat, dan vergeet je dat. Op dat moment zijn we geen vriendinnen meer.” In de In de ring sloegen de vrouwen er flink op los. De meiden leken beiden echt pijn te hebben door de klappen, maar toch gingen ze door. “Als ik jou niet sla, dan sla jij mij en ik wil niet dat jij mij slaat dus ik sla jou eerst. Zo voelt dat op dat moment. Je vergeet gewoon dat je elkaar kent en dat is een heel gek gevoel. Ik wist dat ik haar pijn deed maar ik ging er wel gewoon in door. Er gaat dus wel een knop om. Op zo’n moment ben je niet meer jezelf.” Nadat Laura de eerste strijd had gewonnen tegen Zarayda, nam zij het op tegen Vivienne. Ook deze (finale)wedstrijd heeft de realityster gewonnen.

Zambia
Als winnares krijgt Laura de kans om naar Zambia te gaan in 2014 om projecten van Plan Nederland te bezoeken. “Ik ga kijken wat Plan Nederland allemaal doet daar om de meisjes te helpen. Ik ga daar zien wat die meisjes ook daadwerkelijk moeten doorstaan. Dit gaat waarschijnlijk heel heftig worden voor mij. Toch denk ik dat het goed is om het van dichtbij te kunnen zien.”

Tekst: Shanti Titus

Lees ook:Laura Ponticorvo wint boksfinale Because I am a Girl: Knock out!
Lees ook:Will.i.am onthult nieuwe versie #Thatpower
Lees ook:SIS by Spijkers en Spijkers: ‘I am in training, don’t kiss me’
Lees ook:Justin Bieber en will.i.am maken nummer; bekijk de videoclip
Lees ook:Brigitte Nijman en Laura Vlasblom spelen Haar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>